1. 3. 2012.

Extra Credit: Razlike između japanskih i zapadnih RPG-ova?

Evo jedne zanimljive teme: zapadni RPG-ovi naspram japanskih! Momci (+ devojka) koji su odradili video napravili su sjajan uvod u temu, i pozabavili su se generalnom problematikom žanra koliko god su mogli a da ne odu u "profesionalnu" kulturno-umetničku raspravu. Sa obzirom da verovatno nemaju univerzitetsko znanje problematike žanra u umetnosti, odradiše sjajan posao. Lajtmotiv prvog (od planirana tri dela) ove rasprave jeste činjenica da zapadni RPG-ovi i JRPG-ovi zapravo pripadaju različitim žanrovima, i video sasvim lepo objašnjava podlogu takvog razmišljanja.

Inače, malko je začuđujuće videti ovakav video koji je prilično siromašan vizuelno (cela stvar liči na ripoff Zero Punctuation-a, ali opet šta danas nije ripoff ZP-a) ali prilično bogat kontekstom. Ako se zanemari helijumski glas naratora koji je verovatno deo fazona, ekipa iz Extra Credit-a je odradila sjajan posao sa ovim klipićem od pet minuta. Čekam treći drugi deo!

Elem, ako vam je promakao link, evo ga na otvorenom: Extra Credit - Western and Japanese RPGs (part 1), na sajtu Peni Arkade. Peni "Arkejd" mi je malo glupavo za izgovor.

Njah, stavio sam prvu sliku koju je Gugl izbacio. Šta sad.


Miloš Jocić 

Нема коментара:

Постави коментар